CENY ČESKÁ DIVADELNÍ DNA 2024

20. února proběhlo ve Studiu Hrdinů sedmé udílení cen Česká divadelní DNA, které se každé dva roky koná na počest výrazným osobnostem a počinům v oblasti nového divadla a živé kultury. Iniciátorkou cen je kulturní organizace Nová síť, která ve spolupráci s členy Českého kulturního networku Nová síť nominuje a vybírá laureátky a laureáty.

V tomto roce bylo opět uděleno pět cen ve třech kategoriích:

Cenu za výjimečný počin na poli nového divadla a živé kultury získali:

Rozšíření aktivit platformy CO.LABS, Brno

Brněnské kulturní centrum CO.LABS je otevřeným prostorem, jehož cílem je zaštítit komplexní služby pro potřeby tvůrců a tvůrkyň. Co.labs - to je místo disponující sály, zkušebnami, tréninkovými prostory, dílnami i venkovními prostory. Místo, kde mohou tvůrci a tvůrkyně pracovat, prezentovat svoji práci, inspirovat se navzájem, účastnit se workshopů, konferencí, setkávat se s odborníky z ČR i zahraničí. Během posledních dvou let prokázal tým Co.labsu svou houževnatost a nasazení, které bylo po zásluze odměněno. V příštích letech Co.labs projde rozsáhlou rekonstrukcí, a to za podpory NPO, Statutárního města Brno a Sokola Brno I.

Otevření sálu THEATRON ve Valdštejnské lodžii, Jičín

Valdštejnské imaginárium je nezisková organizace, která usiluje o oživení historické stavby Valdštejnské lodžie neobvyklými cestami. Vychází přitom ze skutečnosti, že tato unikátní stavba nebyla nikdy dokončena. Touha dokončit Valdštejnův projekt se týmu sdruženému kolem památky v několika předchozích letech stala hnacím motorem a silnou inspirací. Další milník přišel v listopadu 2023 zprovozněním a slavnostním otevřením nového divadelního sálu Theatron včetně přilehlých prostor, které posilují jeho funkčnost a podporují vícero způsobů jeho užívání. Tým kolem ředitele Jiřího Vydry svou houževnatostí posunul opět úroveň nabízených kulturních služeb na Jičínsku a stává se bezesporu inspirací pro řadu dalších institucí v České republice.

Kandidatura na EHMK 2028, Broumov

Koncept Kreativní poutník v rámci kandidatury Broumova na EHMK 2028 zaujal širokou veřejnost. Přestože ve finále kandidatury neuspěl, jeho hlavní myšlenka a odhodlanost jít do soutěže evropského formátu vzbudily nemalou pozornost. Broumov přirozeně odkazuje k tradici broumovského kláštera, který býval po staletí poutním místem, je za tím však víc. Téma kandidatury vybízí k tomu, že poutníkem může být každý, kdo si váží přírody, zná svou historii nebo se třeba snaží propojovat generace a kultury, které spolu žijí v souladu. Takový přístup je pro klima dnešní kultury více než vítaný.

Cena za mimořádnou podporu a prezentaci české kultury v zahraničí

PerformCzech

PerformCzech koordinuje Oddělení mezinárodní spolupráce Institutu umění – Divadelního ústavu. Cena se uděluje tomuto programu zejména za zajišťování řady aktivit souvisejících s internacionalizací současné české scény pro divadlo, tanec, současný cirkus a multidisciplinární projekty. Mezi ně patří, a je mu přikládán v této souvislosti mimořádný význam, Program Go and See. Ten posiluje výjimečně mezinárodní spolupráce a profesní růst umělců a umělkyň a kulturních pracovníků a pracovnic v ČR a supluje zatím neexistující podobný typ podpory na státní nebo jiné správní úrovni.

Cena za mimořádný dlouhodobý přínos, rozvoj a podporu nového divadla a živé kultury

Festival ...příští vlna/next wave...

Cena se uděluje organizaci Příští vlna z. s, který pořádá Festival …příští vlna/next wave… Více než třicetileté fungování festivalu nabízí výjimečnou platformu pro prezentaci českého divadelního okraje, hudební, taneční, výtvarné a jiné alternativy. Klade důraz na dramaturgické celky, premiérové projekty, angažované a politické divadlo. Iniciuje rovněž vznik nových projektů, pomáhá zaštítit mladé progresivní umělce různých oborů a představuje netradiční kulturní prostory.


Dále byli nominováni: pardubický projekt Automatické mlýny, kandidatura Českých Budějovic na EHMK 2028, konference women in art, multižánrový festival Luhovaný Vincent, nezisková organizace Motus – Alfred ve dvoře, projekt PerformanceBus a divadelní uskupení Pomezí.


Na letošním konceptu slavnostního večera se podílí Jan Bárta a CreWcollective.
Autorkou ceny je Iva Tattermuschová /TABLO/.


Minulé ročníky cen Česká divadelní DNA:

2022

2020

2018

2016

2014

2012


Videa:

https://www.youtube.com/watch?v=5lV_ta_9ht4
https://www.youtube.com/watch?v=aIf2xhWd3MA
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10000000238-galavecer-festivalu-mala-inventura/21625400074-slavnostni-udileni-cen-ceska-divadelni-dna/

Více informací a kontakt: office@novasit.cz

KATALOG K SLAVNOSTNÍMU UDÍLENÍ CEN:

Česká divadelní DNA 2024 (9422KB)