MALÁ INVENTURA ČESKÉ BUDĚJOVICE // 27. ZÁŘÍ - 2. ŘÍJNA 2016

Šest divadelních představení, z toho čtyři původem přímo z jihu Čech, workshopy, přednášky i divadelní výstava - festival nového divadla Malá inventura letos konečně zavítá i do Českých Budějovic.

Malá inventura 2016 nabídne na přelomu září a října nový divadelní festival v Českých Budějovicích, jehož dramaturgii tvoří vybraná představení z pražské přehlídky, ovšem doplněná o profesionální regionální tvorbu z Jihočeského kraje. Z pražské dramaturgie se diváci mohou těšit na úspěšnou inscenaci Synovial dua Marek Zelinka - Martin Talaga o tom, jak muž vnímá své tělo a francouzské představení Cow love - koutek kuriozit spojující vysokou módu sportu, kyselou chuť mléka, písniček, které se nikdy nestanou megahitem, plastové květiny a rozmary lásky.

Zahájení festivalu proběhne 27. září od 19 hodin v kavárně Široko. Festival odstartuje vernisáží interaktivní výstavy divadelní kavárny Theatroom a performancí “The Bird” britské tanečnice a choreografky českého původu Andrey Miltnerové ve světelném designu Jana Komárka.

Podtitul českobudějovické dramaturgie festivalu nese název “Jižní Čechy produkují”. „To napovídá, že jsme do dramaturgie zařadili inscenace, které vznikaly v jižních Čechách. Na festivalu představíme inscenace Kocour - nové pohybové divadlo autorské dvojice Slávy Zubkova a Marka Menšíka inspirované básní pro děti japonské autorky Yoko Sono “The Cat That Lived a Million Times”, Now..? Divadla Continuo o autenticitě našeho života a jednání vůbec, dále se představí Malé divadlo se svou inscenací Karel - táta vlasti pojednávající neotřelým způsobem o otci vlasti Karlu IV. a Kabaret Kajbar, který vzdává světu “holt” svou tvorbou - poezií, hudbou, veršem či šou s tancem...“, prozradila Bára Paulátová, předsedkyně spolku Kredance.

Doprovodný program je pak složen z workshopů, přednášek i setkání s umělci. Zájemci si budou moci vyzkoušet sestavit choreografii s představiteli hlavních rolí inscenace Cow love - Nandou Suc a Fredericem Robledo, napsat příběh za jeden měsíc - návod k tomu dostanou od režiséra Malého divadla Janka Lesáka nebo si vyrobit divadlo do krabice s Dorkou Bouzkovou. Vše doplní přednáška s Kakalíkem - autorem vizuálu kuřete, interaktivní prohlídka Jihočeského divadla ve spolupráci s Ateliérem 3D, projekce filmu o akrobatech v Maroku, nebo rady Nové sítě pro všechny, jež hledají vhodná řešení v oblasti grantové problematiky, vícezdrojového financování, produkce a networkingu. Součástí doprovodného programu bude také neformální setkání zástupců vybraných jihočeských měst s aktéry v oblasti kultury.

Malá inventura 2016 České Budějovice proběhne v termínu od 27. září do 2. října 2016 v prostorách kulturního a spolkového domu Slávie, Malém divadle, dále ve Švestkovém dvoře v Malovicích a nemalá část programu se odehraje také v kavárně Široko (především jeho doprovodná část).

---------------

Malá inventura v Českých Budějovicích je součástí cyklu festivalů nového divadla Malá inventura, které se každý rok konají na několika místech v České republice. První a nejrozsáhlejší inventurou divadla v roce je tradičně únorová Malá inventura v Praze, následuje Malá inventura Jičín, České Budějovice a Opava.

Festival pořádá český kulturní network Nová síť. Koordinátorem festivalu v Českých Budějovicích je Kredance z. s.

Více informací na www.kredance.cz a www.malainventura.cz
Kredance z.s.: Barbora Jílková, Tel.: +420 728 882 704, Email: jilkova@kredance.cz
Nová síť z.s.: Petr Pola, Tel.: +420 776 841 851, Email: petrpola@novasit.cz