MALÁ INVENTURA OPAVA // 23. - 26. ŘÍJNA 2016

Třetí ročník festivalu Malá inventura nabídne program plný hvězd současného nového divadla. Diváci se mohou těšit na Halku Třešňákovou, Jakuba Gottwalda, Luciu Kašiárovou, Vandu Hybnerovou nebo například ostřílené hochy z divadla VOSTO5.

„Letošní kurátorský výběr pod taktovkou Jana Kunzeho nás velmi potěšil. Je zaměřen zejména na mladší publikum. O tom svědčí úzká spolupráce se souběžně probíhajícím studetnským festivalem Na cestě.“ uvedla ředitelka festivalu Adriana Světlíková.

Malá inventura již potřetí přináší opavskému publiku výběr nejzajímavějších představení nového divadla, která vznikla v uplynulém roce. Letošní třetí ročník festivalu je mimořádně bohatý na divadelní osobnosti. Festival se koná od 23. do 26. října v Klubu Art, v Sále purkmistrů Obecního domu a pod Ptačím vrchem.

Festival zahájí v neděli 23. října chlapci z legendárního divadla Vosto5 se svým maximálně vypointovaným a vždy jedinečným Stand´artním kabaretem. Díky čistě improvizovanému tvaru, je Stand´artní kabaret pokaždé novým dobrodružstvím, jehož jsou aktéři společně s diváky okamžitými tvůrci. Představení se koná pod Ptačím vrchem, vstup zdarma.

Následující den v pondělí 24. října se vydáme na cestu do vnitřního světa tří žen - tří výrazných osobností současného nového divadla - Lucie Kašiarové, Terezy Ondrové a Vandy Hybnerové. V představení Uhozené květinou v několika obrazech a pod různými úhly pohledu odhalí společenské představy o ženách i ty, které si někdy vytvářejí ženy samy.

Program festivalu bude ve úterý 25. října pokračovat sólem pro jednoho herce, mikrofon, provaz a hlínu. Jakub Gottwald se na jevišti postaví krutosti světa, ve kterém není jasné, zda je lepší zlu vzdorovat nebo se jím nechat prostoupit. Existuje nějaký návod, jak bez výčitek zabít člověka?

Poslední den festivalu středa 26. října bude patřit fenomenální Miss World Halce, která diváky zasvětí do svého originálního programu na záchranu světa. Choreografka a herečka Halka Třešňáková ve své absurdní grotesce z roku 2020 předvede řadu neodolatelných kousků a diváky zaručeně svede na svou stranu!

Doprovodný program festivalu Malá inventura tento rok nabídne konzultační odpoledne nazvané Hodinový produkční. Zde mohou zájemci zcela unikátně získat nepostradatelné know how týkající se grantové a finanční problematiky, a které je třeba k úspěšnému vedení kulturního projektu.

-------------------------

Malá inventura v Opavě je součástí cyklů festivalů nového divadla Malá inventura, které se každý rok konají na několika místech v České republice. První a nejrozsáhlejší inventurou divadla v roce je tradičně únorová Malá inventura v Praze, následuje Malá inventura Jičín, České Budějovice a Opava.

Festival pořádá Nová síť z.s., koordinátorem festivalu v Opavě je Opavská kulturní organizace, p.o.

Festival Malá inventura v Opavě podpořili: Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury, Opavská kulturní organizace, p.o.

Hlavní mediální partner: Česká televize

Label: EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe

Více informací na www.klubart.cz a www.malainventura.cz
Opavská kulturní organizace, p.o.: Eva Dokoupilová, Tel.: +420 734 266 484, Email: eva.dokoupilova@oko-opava.cz
Nová síť z.s.: Petr Pola, Tel.: +420 776 841 851, Email: petrpola@novasit.cz