POŘÁDNÁ PORCE NOVÉHO DIVADLA: MALÁ INVENTURA V REGIONECH 2021 SKONČILA

Festival Malá inventura v tuzemských regionech je za námi. Jednotlivá města na několik dní ožila novým divadlem, tancem, hudbou a doprovodným programem. Za příslibem jedinečného zážitku dorazili nejen místní. Vícedenní program probíhal v průběhu září a října v Jičíně, Karlových Varech/Ostrově, Jihlavě a Českých Budějovicích.

Jičín: Oživlé myšlenky v pohybu a dílo palestinského loutkáře


Festival zahájilo představení Tančit v hlavě, ve kterém dvě performerky roztančily jičínské náměstí. Diváci mohli naslouchat jejich niterným myšlenkám prostřednictvím bezdrátových sluchátek. V Jičíně se dále představil například palestinský loutkář Husam Abed se svým autorským představením WAR MAKER kombinujícím dokumentární a objektové divadlo s multimediální instalací a hudbou Matěje Vejdělka.


Náročné stavební úpravy Valdštejnské lodžie, kde každoročně probíhá většina Malé inventury, nečekaně zasáhly období festivalu. Z toho důvodu byl letos celý provoz festivalu, ale i jeho příprava omezena. Představení tak probíhala v provizorních podmínkách. „Malá inventura Jičín 2021 měla v letošním roce podtitul Za hranicí. Když tento slogan vznikl, nenapadlo by mne, jak symbolický bude jeho význam,“ říká k nečekaným nesnázím spolupořadatel a dramaturg festivalu a dlouholetý partner Českého kulturního networku Nová síť Jiří Vydra.


Karlovy Vary/Ostrov: Směs kulturního osvěžení a sonda do paměti prostoru


Karlovarský festival diváky uchvátil tím nejpodivuhodnějším z nezávislé divadelní scény roku 2020. Do přilehlého Ostrova přivezla Malá inventura osobité představení Felixe Baumanna a Seana Handersona – dvou zahraničních tvůrců žijících v České republice – s názvem How Things Go. Inscenace kombinující tanec, fyzické a vizuální divadlo s cirkusem bavila plné hlediště v Domě kultury Ostrov. Tamní Malou inventuru realizuje spolek Vzbuďme Vary v čele s jeho předsedkyní a dramaturgyní Terezou Dvořákovou.


Festivalový program ve Varech se skládal také z tvůrčích dílen a happeningů. „Po několika letech se povedlo proniknout do prostor karlovarského Thermalu, což považuji za velký komunikační úspěch a velké štěstí,“ říká Dvořáková. Do devadesátých i dřívějších let kulturního prostoru v Karlových Varech nahlédli účastníci festivalu díky komentované procházce. Tu vedl Lev Havlíček, výrazná kulturní a umělecká osobnost tamního regionu, který je součástí evropské sbírky Paměti národa.


Jihlava: Snové zmrtvýchvstání a pochmurný Serotonin


Jihlavský festival návštěvníkům naservíroval jedinečné site-specific představení Rise Again, Rise My Dust! (volně přeložené Nechť můj popel znovu povstane), v režii Miřenky Čechové, které se konalo v továrně Modeta. Část představení se odehrála okolo budovy, takže diváci sledovali dění i zevnitř.


I letos festival vznikl díky DIODu – významnému jihlavskému prostoru pro nezávislou kulturu, V čele s vedoucím produkce Přemyslem Martínkem a šéfdramaturgem Adamem Hruškou se mohli návštěvníci festivalu ponořit do neobvyklých divadelních inscenací. Představení Serotonin z produkce pražské Meetfactory bylo však kvůli nemoci jednoho z herců přesunuto na polovinu listopadu, takže je ještě na co se těšit.


České Budějovice: Předobrazy hudebního průmyslu a zpívání vesmíru


Budějovický kulturní prostor Výměník1 je partnerem Českého kulturního networku Nová síť a o jeho vznik se zasloužila ředitelka neziskové organizace Kredance Hedvika Drenčeni. Oblíbené dějiště Malé inventury letos uvedlo svérázný program. Diváci zhlédli například vizuálně-pohybovou výpravu za hrdinou dneška – představení Růžový Samuraj – příběh zuřivého větru, které vzniklo v produkci tanečního uskupení Burki&com.


Do Výměníku1 dorazil také spolek Ufftenživot se svojí inscenací This is not a love song, ve které tři ženy, tři herečky, zkoumají všudypřítomnost a sílu populárních písní, které nás neustále obklopují.


Malé inventury v regionech jsou důležitou součástí kulturního vyžití v místech, kde je často složitější prezentovat divácky specifický program. Regionální spolky, neziskové organizace a kulturní prostory odvádí skvělou práci s mimořádným zápalem pro kulturu a umění obecně. Podpora Nové sítě, právě směrem k regionům, je jedním z hlavních pilířů poslání organizace. Festivaly mimo Prahu výrazně přispívají k decentralizaci a poukazují na mimořádné počiny a výjimečná místa napříč Českou republikou. A to nás jako hlavní organizátory těší nejvíce.