VÝSLEDKY - NOVÁ KREV NA SCÉNĚ 2021

Open call na NOVÁ KREV NA SCÉNĚ 2021 zná své výsledky.

Dramaturgická rada složená ze zástupců Nové sítě a partnerů Českého kulturního networku vybrala do programu NOVÁ KREV NA SCÉNĚ 2021 tyto projekty:

Ian Mikyska, Vendula Tomšů: Pět knih

Performance Venduly Tomšů a Iana Mikysky provede diváky časy vesmíru, planety i přítomnosti, a to za pomoci knih, zvuků, poezie i vlastního dechu. Projekt vznikl za podpory KALD DAMU. Představení má omezenou kapacitu 12 diváků.

Saze a dým: Míšenská

Jeden dokonalý model, čtyři poschodí, čtyři staletí a čtyři členové kominického bratrstva, záhadní hybatelé lidskými osudy, či jen vypravěči skutečného příběhu, kteří zjeví několika málo vybraným divákům osud jednoho domu a dvou slavných pražských okultistů. Sláva a pád „Pražského ďábla“ Jiřího Arvéda Smíchovského a „španělského granda z Kutné Hory“ Felixe Achille de la Cámara del Campo y del Padrone.

Eva Rezová: Back to Antwerp

„Vzpomínka, ohlédnutí se, zpověď z půlroční stáže v Antverpách. Pocit neznáma, ohrožení, strachu a nejistoty. Odhodlání, poznání, euforie, vytrvání, vděčnost a poděkování.“

Third // Space: nov

„Ke svému poslání jsem byl předurčen už před narozením.”

Cesta do kolektivního nevědomí začíná zrozením. Vede temnými kluzkými stezkami až na dno duše, kde se setkáváme se svými strachy, pochybnostmi, dilematy a především sami se sebou. Čeho se nejvíc bojíme? Jaké je uvidět sebe sama ve světlech projíždějících tramvají za okny potemnělé synagogy? Experimentální inscenace nov, inspirovaný sibiřským svědectvím o zrodu šamana, nahlíží škvírkou dveří do hlubin lidských běsů a zve diváky k setkání se strachy, které jsou jen a jen jejich, a přece všem společné. Padesátiminutový výlet na odvrácenou stranu měsíce nabízí možnost otevřeného dialogu s obavami, které stále intenzivněji volají o vyslyšení. //

MANUS Art Collective: Árbakkinn

Krajina jako tělo, tělo jako krajina. Čas, který nerušeně plyne, vzdálený času, jak jej prožíváme. Tělo je vnímáno jako součást celku. Je součást přirozenosti, krajinou svého druhu, která chce být tvrdá a nesmlouvavá jako betonové domy a architektura, která ho obklopuje. Pocity, citlivost a inteligence nás váže k přírodě silněji, než si uvědomujeme. Člověk je hmotou, která svým zásahem přetváří krajinu a hledá si své místo.

SZ² taneční grupa: Není to hračka

Představení vzniklo na základě vlastních prožívaných emocí a kladení si existencionálních otázek. V dětství je pro nás každý den novým dobrodružstvím, nebojíme se objevovat nepoznané, vrháme se po hlavě do situací, nad kterými bychom v dospělosti příliš uvažovali, až bychom si to rozmysleli a raději se vrátili zpět do naší komfortní zóny. Jako děti si vytváříme imaginární svět, který je pro nás druhou realitou, která se však v průběhu našeho dospívání vytrácí a společnost nás nevědomě formuje ke svému vlastnímu obrazu. Stává se z nás produkt uzavřený do každodenně opakované rutiny.


Vybraným projektům zajistíme uvedení v rámci 19. ročníku festivalu Malá inventura v Praze a dále budeme spolupracovat na prezentaci v rámci podzimních Malých inventur v Jičíně, Jihlavě, Českých Budějovic, Karlových Varech a Opavě a případných zahraničních výjezdech. Vybraným projektům dále garantujeme možnost využívat Studio 26 (zkušební prostor Nové sítě v Osadní ulici) a konzultace v oblasti financí, grantů a produkce.

Nová síť se zaměřuje na podporu mladých umělců a uvádějí jejich děl převážně na území ČR.

Všem podpořeným projektům gratulujeme a těšíme se na spolupráci v roce 2021!